Nieuwsbrief mei 2023 - bloem

Eén van Tich Nhat Hanh’s monniken hield een dharmalezing waarin hij de aanwezigen een bloem voorhield en vroeg wat ze zagen. Eén van de aanwezigen zei vrijwel meteen ‘een bloem’. De monnik knikte en vroeg of ze misschien nog meer konden zien. Een andere deelnemer antwoordde dat de bloem bestond uit verschillende bloemonderdelen: een stengel, blaadjes, meeldraadjes. De monnik knikte en vroeg of ze misschien nog meer konden zien in de bloem. Het bleef stil totdat de monnik hen vroeg: ‘’ Zien jullie het zaadje in de bloem?’ Want één ding is zeker, geen bloem zonder zaadje. En zien jullie de bodem in de bloem? En de zon? En het regenwater? Zien jullie dat de bloem geen ding is, maar een samenwerking van het hele universum? De bloem 'inter-is'. Haal één van deze niet-bloem-elementen weg en de bloem kan niet ontstaan en bestaan. Geen zaad, geen bloem. Geen zon, geen bloem. Geen regen. Geen bloem. (aangepast overgenomen uit een artikel van Kees Klomp over internemen en de betekeniseconomie).

Dit bloemvoorbeeld legt haarfijn uit wat het boeddhistische begrip Karma is: het afhankelijke ontstaan en bestaan der dingen. We ‘interzijn’, zoals Tich Nhat Hanh dat noemt. Als we ‘interzijn’, dan heeft alles wat we doen impact op alles. Dat is iets wat me raakt. Het doet ertoe wat we doen, het doet er toe wat ik doe. Hoe is dat voor jou?   

In deze nieuwsbrief kun je o.a. lezen over de workshop voor docenten, de jaargroep, nieuwe door mij ingesproken geluidsbestanden voor de compassietraining, een podcast over het ontstaan van Kersenpit, en mijn programma voor het najaar met o.a. een nieuwe compassietraining, stiltedag, en jaargroep.

Wil  je al eerder met een stiltedag meedoen? Voor 3 juni is nog 1 plekje vrij! 

Veel leesplezier!

Nieuwe audiobestanden compassie

Voor degenen die de compassietraining hebben gevolgd: ik ben bezig met het opnemen van nieuwe audiobestanden, en heb er weer een aantal toegevoegd aan de pagina op mijn website.  Dit zijn 'Compassievol omgaan met innerlijke patronen', 'Compassioneel ademen' en 'Genieten en nagenieten'. Je kunt ze downloaden of beluisteren via de link naar de compassiebestanden die je hebt ontvangen bij de compassietraining. Mocht je deze niet meer hebben, dan kun je ook onderstaande knop gebruiken, deze blijft hier beperkte tijd beschikbaar. En er volgen nog meer audiobestanden, ik houd je via deze nieuwsbrief op de hoogte.

LUISTER NAAR COMPASSIEBESTANDEN

Workshop voor leerkrachten

Ellen Budding (kinder- en jongeren trainer), Meike Oosterwijk (docentenopleider HAN) en ikzelf hebben de afgelopen week een workshop voor leerkrachten gegeven. We wilden de leerkrachten die enorm veel werkdruk ervaren een middagje mindfulness aanbieden, en meteen wat meer bekendheid geven aan mindfulness en wat het voor docenten/leerkrachten en kinderen kan doen.

Wat een leuke en inspirerende middag was dat. Dit gaan we zeker vaker doen, een volgende workshop 'Ontspannen en energiek voor de klas' wordt voor komend najaar gepland! Houd mijn website en nieuwsbrief of die van het Han Fortmann Centrum in de gaten als je er de volgende keer ook bij wilt zijn.

Praktijk van je leven podcast

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om mee te werken aan een poscast over hoe Kersenpit-Mindfulness tot stand is gekomen. Wat een leuk gesprek was dat met Mathanje Huisman van Praktijksucces.

Mathanje heeft mij destijds geholpen met het helder krijgen van wat ik echt belangrijk vind en wil uitdragen. We kwamen op: Meer bij jouw kern komen, vanuit het hart leven, wijzere keuzes maken, mildheid EN stevigheid ontwikkelen. Dat hebben we toen in mijn website vertaald, waar ik nog steeds heel blij mee ben. 

De Podcast gaat ook over de afgelopen coronajaren en het belang van samenwerking met gelijkgestemde mensen, bijvoorbeeld via de beroepsvereniging of andere samenwerkingsverbanden zoals bij het Han Fortmann Centrum.

BELUISTER HIER DE PODCAST

 

Update jaargroep 'Meer mindfulness in je leven'

De eerste jaargroep loopt bijna ten einde. Het doet me goed dat de bijeenkomsten inderdaad helpen om met mindfulness bezig te blijven en dit meer toe te passen in je dagelijks leven. Inmiddels heb ik feedback van de deelnemers verzameld, op basis waarvan ik een paar wijzigingen doorvoer:

- de eerste 3 keer zullen om de 2 weken plaatsvinden om wat sneller op te starten. Daarna gaan we maandelijks verder. Hierdoor zijn er in een jaar 12 ipv 10 bijeenkomsten.

- je kunt je voor een half jaar inschrijven (6x), waarbij je in februari opnieuw kunt besluiten of je verder wilt gaan. 

- het maximum aantal deelnemers wordt 10. 

De prijs wordt is voor een half jaar €210 (normaal tarief voor 6 bijeenkomsten). Hiervoor krijg je ook toegang tot audiobestanden en je ontvangt bij ieder thema een tekst en inspiratie rondom het behandelde thema.

Dus wil je samen blijven oefenen en uitwisselen rondom relevante mindfulness thema’s, en dit integreren in je dagelijks leven, schrijf je dan gauw in! 

INSCHRIJVEN VOOR DE JAARGROEP

Liefde en compassie zijn noodzakelijkheden, geen luxe. Zonder deze kan de mensheid niet overleven.
Dalai Lama

Zomer

Op het moment dat deze nieuwsbrief verstuurd wordt, ben ik nog bezig met een aanbod voor in de zomer. Hierbij kun je denken aan een dagretraite, zomermeditaties of stiltewandelingen. Ook komt er vanaf half juni weer wat ruimte voor indiviudele trajecten. Als je daarin geinteresseerd bent, laat het me weten, of houd mijn website in de gaten.

Programma voor- en najaar 2023

3 jun | 10.30-16.30 uur - Stiltedag (nog 1 plek)

6 sep | 19.30-21.30 - Start jaargroep

8 sep | 9.15-11.45 uur - Start compassie (MBCL) training

12 sep | 19.15-21.34 - Start mindfulness (MBSR) training

28 okt | 10.30-16.30 uur - Stiltedag

 

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

BEKIJK HIER DE AGENDA

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl