Vorige week gaf ik sessie 3 van een individuele mindfulness training. We beginnen met de eerste meditatie-oefening ‘zitten in aandacht’. Ik hoor al snel dat mijn deelneemster wat begint te sniffen, en dat blijft zo zachtjes doorgaan tijdens de hele meditatie. Ik vraag haar of ze wat wil delen.
‘Ja dat wil ik wel’ zegt ze. Ze vertelt dat ze zich die ochtend aan het einde van de treinreis niet lekker voelde, een beetje misselijk en duizelig, wat ook angst bij haar opriep. Ze wist niet goed wat het was, en in de meditatie kwam ineens het beeld van haarzelf in de trein terug, met om haar heen allemaal jongeren met koptelefoons op. Er was geen enkel contact, geen oogcontact, niks, afgesloten. Ze wist meteen: 'dat was het waardoor ik me zo naar voelde.' Ze voelde zich alleen, buitengesloten, verdrietig. Ze was er misselijk en duizelig van geworden. Door dat helder te krijgen, en er even bij stil te staan, voelde ze zich weer een stuk beter. Toen ze weg ging zij ze heel raak: ‘Contact is heel belangrijk voor me, dat geldt voor iedereen natuurlijk.'
Behalve dat haar verhaal illustreert hoe belangrijk het is om soms even stil te staan bij wat er is, raakte het mij ook. Ik ken dit gevoel heel goed van hoe lastig het is als er geen contact is. Laten we blijven oefenen met bewust kiezen waar onze aandacht is, zeker nu we zo makkelijk in onze telefoon kunnen wegduiken en de wereld kunnen buitensluiten.
In deze nieuwsbrief o.a.: een nieuwe compassie-training, dagretraite 'Heel je hart', boekentip, workshop 'Klank als ingang naar (zelf)compassie' met een voorproefje, workshop 'Mindfulness en schrijven over de natuur' en een Ademruimte met compassie.
Veel leesplezier en wie weet tot ziens!
De beste manier is om meer compassie in je leven te brengen is om de training te volgen. Op 12 november start er voor het eerst sinds lange tijd weer een compassietraining op de dinsdagavond!
Op 30 november geeft ik voor de 5-de keer de dagretraite 'Heel je hart'. Een goed verzorgde dag met bekende en minder bekende compassieoefeningen, met een heerlijke lunch verzorgd door Knaap Foods. Een dag met bekende en minder bekende compassieoefeningen, om even stil te staan en tot rust te komen vlak voordat de drukke decembermaand losbarst.
Yvonne heeft een nieuw album gemaakt dat binnenkort uitkomt, het heet 'Home'. Muziek vanuit het hart geschreven, en doordrenkt met mindfulness en compassie.
Voor als je het leuk vindt om haar vast te horen, hierbij een voorproefje:
Dit boek stond al een tijdje op mijn verlanglijst om te lezen, en ik vind het een mooie aanvulling op het boek 'Compassie in je leven' van Erik vd Brink en Frits Koster, waarmee ik werk in de compassietraining. Vooral omdat Kristin Neff vanuit eigen ervaring schrijft, met veel mooie praktische en herkenbare voorbeelden.
Ze beschrijft zelfcompassie als het volmaakte alternatief voor de niet-aflatende zoektocht naar zelfwaardering, en als tegenhanger voor de ons zeer bekende innerlijke criticus. Zoals de ondertitel al zegt 'stop jezelf te veroordelen'. Daarnaast bevat het boek mooie oefeningen en is wat ze schrijft goed wetenschappelijk onderbouwd.
Zo schrijft ze bijvoorbeeld over het hormoon oxytocine, ook wel het 'liefdeshormoon' genoemd. Uit onderzoek blijkt dat het oxytocineniveau stijgt bij fysieke aanraking, en dat een verhoogd oxitoxineniveau leidt tot versterking van onze gevoelens van vertrouwen, kalmte, veiligheid en verbondenheid. En het mooie is, dat we dit in onszelf kunnen opwekken.
Bijvoorbeeld door als je je ellendig voelt, jezelf zachtjes te strelen, of zelfs te omhelzen. Dat voelt misschien een beetje raar, maar dat heeft je lichaam niet in de gaten. Dat reageert gewoon op dat fysieke genbaar van zorg. Een opmerkelijk eenvoudige manier om vriendelijk voor jezelf te zijn, en verbazingwekkend hoe makkelijk het is om het oxytocine systeem aan te spreken. Waarom zou je het niet eens proberen?
Deze oefening kan helpen om in lastige situaties of bij lastige ervaringen even stil te staan, en om contact te maken met hoe je je voelt.
En ook om daarin vriendelijk en compassievol naar jezelf te zijn. Kun je naar jezelf net zo reageren als hoe je naar een goede vriend of vriendin zou reageren die hetzelfde doormaakt?
Soms kun je je niet vastleggen op een vast tijdstip in de week, of spelen er dingen waardoor je liever niet aan een groepstraining deelneemt.
Er is beperkt ruimte voor individuele trainingen mindfulness of compassie. Mocht je daarin geinteresseerd zijn, vanaf half november komt er weer een plekje vrij. Neem gerust contact met mij op, dan overleggen we samen wat passend is.
12 okt | 10.30-16.30 | Stiltedag (wachtlijst)
18 okt | 14.00-17.00 | Workshop klank als ingang naar zelfcompassie
1 nov | 14.00-17.00 uur | Workshop mindfulness en schrijfmeditatie - natuur
12 nov| 19.15-21.45 | Start compassie (MBCL) training
22 nov | 9.15 - 11.45 | Start mindfulness (MBSR) training
30 nov | 10.00-16.30 | Dagretraite 'Heel je hart'
11 jan | 10.30-16.30 | Stiltedag
Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)
Het Centrum voor Mindful Leven heeft een mooi aanbod dit najaar, je kunt ook daar ook eens kijken.
Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.
Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers | 06 2502 4353 | info@kersenpit-mindfulness.nl