Nieuwsbrief augustus 2023 - Het echte leven

Voor velen loopt de vakantie alweer ten einde.

Ook in de vakantie, krijgen we steeds het beeld voorgeschoteld van vrolijke, uitbundige en door filters bewerkte plaatjes waar de gezelligheid vanaf spat. Mooie vakantiefoto's met gezellige families, hippe ouders met lachende (nooit ruziënde) kinderen, en prachtig weer. Maar klopt dit beeld wel? Je kunt je zomaar 'niet normaal' gaan voelen, als je je hier niet in herkent, maar je je soms moe, geïrriteerd, gespannen, angstig of verdrietig voelt.

Mij helpt het om de lat wat lager te leggen, om niet steeds geluk of rust na te streven en om te accepteren dat het soms nou eenmaal niet fijn is. Dan ervaar ik dezelfde situatie heel anders. In plaats van steeds geluk of rust na te streven, te vechten tegen ongemak, of mezelf te veroordelen, komt er ruimte om te laten zijn wat er is en daarin goed voor mezelf te zorgen. Mooie en minder mooie momenten wisselen elkaar af, zo is het echte leven, ook in de vakantie. Voor mij een essentie van de beoefening.

In deze nieuwsbrief kun je o.a. lezen over de zomereditie van de 'heel je hart dagretraite', de laatste plekjes voor de jaargroep 'Meer mindfulness in je leven', wat een kapotte stofzuiger met compassie te maken heeft, de themadag van het Han Fortmann Centrum over zingeving, en de crowdfunding voor De Zendo en een meditatiecentum in Oekraine.

Veel leesplezier!

Zomereditie dagretraite 'Heel je hart'

Wat was het leuk dat mijn spontane idee om zomermeditaties in De Zendo te geven zo enthousiast ontvangen werd en om zovelen van jullie daar te zien.

Er is nog meer zomeraanbod: Op vrijdag 25 augustus geef ik weer de dagretraite 'Heel je hart' in De Zendo, in samenwerking met Didie Retreats.

Dus heb je zin in een dagje voor jezelf, om samen te oefenen met mindfulness en compassie en je zo weer te verbinden met jezelf en jouw hartkwaliteiten, schrijf je dan snel in, want er zijn nog maar een paar plaatsen vrij! 

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

 

Stofzuiger en compassie

Net voor de vakantie wilde we nog even het huis stofzuigen, en toen 'pats', stofzuiger kapot. Mijn eerste (automatische) reactie was 'weggooien en een nieuwe bestellen'. Ik had niet veel tijd, dus lekker efficient en snel geregeld. Maar als je er dan even bij stil staat, zijn er ook andere mogelijkheden. Wat blijkt, in 90% van de gevallen kan zo'n ding gewoon gerepareerd worden. Hij was binnen een paar dagen klaar, kosten 15 euro.

Waarom schrijf ik dit hier? Omdat ik het een belangrijk bij-effect van mindfuless en compassiebeoefening vind dat we bewuster gaan kiezen. Bij grote en kleine beslissingen steeds weer pauzeren en die ene vraag stellen: wat is nu wijs en compassievol, hoe zorg ik goed voor mezelf, de ander, de wereld om mij heen? Bij het stofzuigervoorbeeld is het antwoord duidelijk: nauwelijks kosten, een weer goed werkende stofzuiger, geen onnodig afval en er hoeft geen nieuwe geproduceerd en vervoerd te worden. Ja, dat was de meest compassievolle en zorgzame beslissing. 

Hoe breng jij compassie in je leven?

Themadag over zingeving - met Machteld Huber

Op 2 september opent het Han Fortmann Centrum het nieuwe seizoen met een themadag over zingeving. In de ochtend zijn er workshops van Ted van Rijt en Peter Kooij, en in de middag zal Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed 'Positieve gezondheid', spreken over het belang van zingeving voor onze gezondheid. Ikzelf zal de dag voorzitten.

Zingeving heeft te maken met het zoeken naar betekenis en te ervaren dat wat we doen in het leven waarde heeft. Dat het belangrijk is, werd onder meer benadrukt door psychiater Viktor Frankl, die zelf drie jaar concentratiekampen overleefde. Hij is ervan overtuigd dat zingeving de sterkste bron van kracht is waar een mens uit kan putten om moeilijke omstandigheden te doorstaan. Zo zegt hij: ‘Wie een reden heeft gevonden om voor te leven kan bijna alles aan’ 

Op deze dag sta je op verschillende manieren stil bij zingeving in jouw leven.

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

Nieuwe jaargroep en compassietraining

Wil je na de training blijven oefenen samen met anderen, of je beoefening weer nieuw leven inblazen? Of juist dat wat je geleerd hebt leren toepassen in 'het echte leven'? Op het moment dat deze nieuwsbrief verstuurd wordt zijn er voor de jaargroep nog 3 plaatsen vrij!

Of wil je meer compassie en mildheid ontwikkelen en in je leven brengen? 

 

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

Ontspannen en energiek voor de klas

Na enthousisaste reacties op onze vorige workshop, geven Ellen en ik op 27 september van 1500-17.00 uur weer de gratis workshop 'Ontspannen en energiek voor de klas' in De Zendo. Ook nu weer in samenwerking met Meike Oosterwijk (docentenopleider HAN). Deze workshop is voor leerkrachten en docenten die behoefte hebben aan een middagje voor zichzelf en willen weten wat mindfulness voor docenten/leerkrachten en de kinderen in de klas kan doen.

 

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

Het belang van mindfulness voor docenten wordt steeds beter wetenschappelijk wordt onderbouwd. Zo promoveert Math Jansen van de HAN op 31 augustus op zijn proefschrift getiteld 'Improving mental health of Dutch teachers by mindfulness-based stress reduction and an organizational health intervention. Ik heb zelf een aantal trainingen gegeven in het kader van zijn onderzoek. De resultaten zijn ronduit positief: In vergelijking met de controlegroep, hadden docenten die de mindfulnesstraining volgden een betere mentale gezondheid, minder negatieve emoties, een betere slaapkwaliteit, ze waren meer toegewijd aan het werk, én ze namen het werk minder mee naar huis. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

Crowdfunding De Zendo

Van voormalig horecapand tot een meditatiecentrum, zencafé en hoofdlocatie van Kersenpit. De Zendo is getransformeerd onder leiding van zenmonnik Misha en Lotte.

Deze transformatie was enkel mogelijk door de betrokkenheid van velen. Het gebouw, dat te kampen had met dertig jaar achterstallig onderhoud, heeft een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Sinds de opening vorig jaar hebben reeds een paar duizend gasten hun weg gevonden naar De Zendo om zich te verdiepen in mindfulness, zen, yoga en vele andere levensbeschouwelijke activiteiten.

Nu is een volgende en hele belangrijke fase van dit project aangebroken: de aanleg van ruim 600m2 tuin. Deze tuin gaat verder dan enkel esthetische waarde. Het is een ‘spirituele speeltuin’ waar jong en oud kunnen oefenen om in verbinding te leven. De tuin wordt een serene ruimte van rust en bezinning, waar bezoekers en onze deelnemers voor de komende jaren kunnen ontspannen en hopelijk een stukje heelheid ervaren en mee naar huis kunnen nemen.

Jij kunt ook deel uitmaken van deze prachtige ontwikkeling. Je bent wekelijkse van harte welkom tijdens de ‘samu bijeenkomsten’, waar  samen gebouwd wordt aan deze inspirerende plek. 

Natuurlijk kun je ook financieel bijdragen. Jouw donatie draagt bij aan o.a. de aanschaf van planten, de aanleg van een vijver, de materialen voor de meditatievlonder en andere essentiële elementen. Als je planten uit je eigen tuin over hebt die passen in het Oosters geïnspireerde tuinontwerp, verwelkomen ze deze uiteraard ook met open armen.

De crowdfunding gaat verder dan de ‘Oase van Vrede’ in Nederland. De helft van de opbrengst gaat ook naar de toiletten en douches in het Gomde Retreat Center in Oekraïne. Zo wordt de grond die deze zomer bij De Zendo wordt bewerkt, toegewijd aan vrede en eenheid – niet alleen hier, maar ook in Oekraïne.

Samen bouwen we aan een wereld van verbinding,  rust en duurzaamheid. Doe je mee?

INFORMATIE OVER SAMU

IK WIL GRAAG DONEREN

 

If your compassion does not include yourself, it is incomplete.

~ Jack Cornfield ~

Programma sep/okt 2023

25 aug | 10.30 -16.30 - Dagretraite 'Heel je hart'

2 sep | 10.00 - 15.30 - Themadag Han Fortmann Centrum - zingeving (locatie Jewel Heart)

5 sep | 19.30-21.00 uur - Open les mindfulness

6 sep | 19.30 - 21.30 - Start jaargroep 'Meer mindfulness in je leven'

8 sep | 9.15 -11.45 - Start compassie (MBCL) training

12 sep | 19.15 - 21.34 - Start mindfulness (MBSR) training

27 sep | 15.00-17.00 - Workshop 'Ontspannen en energiek voor de klas'

25 okt | 9.15-11.45 uur - Rust in ouderschap: Mindfulnesstraining voor ouders (locatie in Lent) 

28 okt | 10.30 - 16.30 - Stiltedag

 

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

 

BEKIJK HIER DE AGENDA

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl