De naam KersenPit

De naam KersenPit verwijst natuurlijk naar mijn naam.

Maar dat is niet alles. Het woord pit, betekent 'energiek zijn', 'daadkrachtig zijn' en ook wel 'een volhouder zijn', 'een sterke persoonlijkheid hebben'. Ik vind dat bij mindfulness passen. Het geeft een mooi tegenwicht aan het misverstand dat de milde en accepterende houding die met mindfulness getraind wordt, leidt tot ‘passiviteit’ of ‘soft zijn’. In mijn artikel over burn-out schreef ik daarover:

"Vaak wordt mindfulness geassocieerd met mildheid, vriendelijkheid en acceptatie. Dat klopt, maar is niet het hele verhaal. Mensen die vatbaar zijn voor stress en burn-out nemen vaak structureel te veel hooi op hun vork. Ze neigen ernaar hun zelfwaardering te afhankelijk te maken van het beeld dat anderen van hem/haar hebben [4]. Zij zijn vaak niet goed in staat hun eigen grenzen te bewaken en neigen ernaar zich aan te passen aan anderen. Het is dan juist van groot belang om ook minder prettige emoties, zoals verdriet en boosheid, te ervaren, grenzen op te merken en deze beter te gaan bewaken. Indien goed begeleid, kan mindfulness leiden tot juist een stevige en soms een minder aangepaste houding. Dit kan zelfs tot conflicten met de omgeving leiden. Het zich duidelijker uitspreken over de eigen behoeften kan gezien worden als zelfzorg en een uiting zijn van mildheid en vriendelijkheid naar zichzelf. (Bijblijven)"

Andere betekenissen van Pit zijn 'zaadkorrel', 'kern/hart van een vrucht'. Dit verwijst naar ‘de kern van de zaak’ en het hart in de betekenis van ‘gevoel’, ‘vanuit het hart leven’.  De figuurlijke betekenis is 'verstand'. Verstandige mensen werden wel beschreven als mensen die 'pit achter d'ooren hebben'. Ook ontstonden de figuurlijke betekenissen 'grote innerlijke waarde', 'deugdelijkheid', 'degelijkheid', 'krachtig zijn', 'veel geestkracht hebben'. (Bron: Genootschap onze taal)

Samengegvat: meer bij jouw kern komen, vanuit het hart leven, wijzere keuzes maken, mildheid EN stevigheid ontwikkelen. Dat is waar KersenPit voor staat.

 

 

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl