Nieuwsbrief februari 2024 - Verstillen

Net terug van een 5-daagse stilteretraite, probeer ik weer te landen in het dagelijkse leven. Ik kwam uit een hectische tijd, en de stilte was nogal een 'harde reset' voor mij de eerste dagen. Geen werk, geen gezin, geen telefoon, televisie, geen prikkels. Fysiek ongemak, een hoofd vol gedachten en onrust, een telefoon die uit stond maar die ik behoorlijk aan mij voelde trekken, het was er allemaal. Na ongeveer anderhalve dag afwisselend zitmeditatie en loopmeditatie en soms wat yoga, en gevoed door dagelijkse inspirerende Dhammatalks, werd het langzaamaan rustiger. Irritatie en haast maakte plaats voor verdraagzaamheid en compassie. Ineens werd ik geraakt door het zingen van een vogel of de schoonheid van een regendruppel in het zonlicht, of werd ik overvallen door een gevoel van dankbaarheid. Mijn geagiteerde geest kwam tot rust en een meer verfijnde waarneming opende een nieuwe wereld.

Geinspireerd en gemotiveerd pak ik mijn dagelijkse beoefening en bezigheden weer op, en vooral: kies ik nog bewuster welke prikkels ik tot me neem. Want dat werkt in je door, zo is mij maar weer eens heel duidelijk geworden. Wat neem jij tot je aan prikkels, en wat helpt jou om te verstillen?

Mindfulness op het Koning Willem 1 College

Een paar weken geleden ben ik weer gestart met een volle groep docenten en andere werknemers van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Al jaren geef ik daar met veel plezier mindfulnesstraining. Ik vind het mooi hoe de school dit organiseert: De deelnemers krijgen voor de bijeenkomsten om 16.00 uur soep, een broodje en fruit, waarna we van 16.30-19.00 uur de training hebben. De stiltedag, waar ook altijd oud-deelnemers naartoe komen, vindt weer plaats in het mooie Kloosterhotel Zin in Vught. Elke keer weer een fijne en goed verzorgde dag waarop veel deelnemers, vaak tot hun eigen verbazing, rust vinden in de stilte en het 'helemaal niets hoeven'. 

Lijkt je dit ook een goed idee voor jouw organisatie, dan kun je contact met mij opnemen.

CONTACT

 

Welbevinden voor individu én maatschappij

Tot nu toe zijn mindfulnesstrainingen vooral gericht op individueel welbevinden en het verminderen van stress. Binnen het mindfulnessveld is een beweging gaande om hierbij ook collectief welbevinden te betrekken. Als we meer nadruk leggen op de prosociale kant van mindfulness, kan daarmee ook het welbevinden van groepen, organisaties en de samenleving als geheel bevorderd worden. 

Hierover is een interessante wetenschappelijke publicatie verschenen, die ik in 2 delen heb samengevat voor de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN. Het eerste deel bespreekt wat mindfulness is en hoe nu het vaak wordt ingezet, het tweede deel geeft voorbeelden van andere mindfulness benaderingen, zoals ACT, collectieve mindfulness (in organisaties) en mindful consumeren, en hoe deze geïntegreerd kunnen worden.

Ademruimte met vriendelijkheid

In deze korte meditatie kun je oefenen met aandacht en vriendelijkheid voor jezelf. Dit regelmatig doen helpt om uit de automatische piloot te stappen. Gebrek aan tijd is hierbij geen excuus, want of je nou staat te wachten in de rij bij de supermarkt of op de trein, of bij het koffie-apparaat op je werk, er is altijd wel ergens op de dag tijd voor een korte ademruimte die je weer even terugbrengt bij jezelf. Als je er maar aan denkt natuurlijk. Mindfulness is eigenlijk steeds weer herinneren, remindfulness zo noemde de retraiteleider dat. Daar kunnen ademruimtes bij helpen.

Je kunt deze ademruimte beluisteren via onderstaande knop. 

 

Individueel

Vanaf het voorjaar heb ik weer ruimte voor individuele begeleiding en training. Hiervoor is een mooie nieuwe plek gecreëerd in De Zendo, zie de foto hiernaast.

Wil je hier meer informatie over, of eens overleggen of dit iets voor jou is, neem dan gerust contact met mij op. 

 

NEEM CONTACT OP

 

'Voorbij de woorden ligt een veld. Daar zal ik je ontmoeten.

~ Rumi ~

Dagretraite 'Heel je hart'

Wat een fijne dagretraite hadden we vorige week zaterdag. Samen met een groep ervaren en minder ervaren beoefenaars hebben we een dag geoefend met mindfulness en compassie rondom het thema ‘Heel je hart’. Woorden als verstilling, ontspanning en ‘dichter bij mezelf’ werden genoemd toen we de dag afsloten. Heel ondersteunend is dan de prachtige Zendo, de stiltewandeling in de groene omgeving van Museumpark Orientalis, en niet te vergeten de heerlijke vers gemaakte biologische lunch van Knaapfood.

Op 22 juni is de volgende dagretraite. Een dag voor jezelf of juist samen met je partner of vriend/vriendin, met of zonder meditatie ervaring, je bent van harte welkom! Ook leuk om cadeau te doen!

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

 

Programma

24 feb | 10.30 - 16.30 | Stiltedag (wachtlijst)

2 apr | 19.15 - 21.45 | Start mindfulness (MBSR) training

12 apr| 9.15 - 11.45 | Start compassie (MBCL) training

18 mei | 10.30 - 16.30 | Stiltedag

22 jun | 10.00 - 16.30 | Dagretraite 'Heel je hart'

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

BEKIJK HIER DE AGENDA

 

Centrum voor Mindful Leven

Het Centrum voor Mindful Leven heeft een mooi aanbod dit voorjaar, met o.a. mindfulness voor kinderen, verbindende communicatie en ademtraining/ijsbaden, je kunt ook daar ook eens kijken.

WEBSITE CENTRUM VOOR MINDFUL LEVEN

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl