Nieuwsbrief oktober 2023 - In the midst of

Iedere avond als ik naar het nieuws kijk zie ik oorlogen, geweld, natuurrampen of aanslagen en vraag ik mij af 'hoe kunnen we aanwezig blijven bij al dit lijden zonder onszelf te verliezen in moedeloosheid?'. Want als ik niet wegkijk, huilt mijn hart, voel ik me geschokt, verontwaardigd, boos en verdrietig tegelijk. Wat kunnen we doen, en hoe gaan we om met deze of andere heftige emoties? Hoe kunnen we leven 'in the midst of' dit alles?

In deze nieuwsbrief kun je o.a. lezen over wat mij helpt, nieuwe audiobestanden, het symposium 'mindfulness en (klimaat)verandering', de jaartraining.

Juist nu zijn mindfulness en compassie en de gezamenlijke beoefening ervan voor mij een diepe bron van inspiratie. Ik zie het als innerlijk werk dat meer dan ooit nodig is, voor onszelf en voor de wereld om ons heen. Doe je mee?

Wat kun je doen 'in the midst of'

Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Een paar dingen die mij helpen:

  • Ik richt me op waar ik wel invloed op heb. In mijn directe omgeving en in mijn werk zet ik me in voor verbinding, liefde en zorgdragen voor al wat leeft. 
  • In mijn beoefening mediteer ik op een stil punt in mij. Kan ik stil worden ten midden van alles wat er is? Ik verbind me met deze zinnen: 'Dat wat de boosheid of verdriet waarneemt, is niet boos of verdrietig'.
  • Ik bescherm mezelf door niet teveel naar het nieuws te kijken, ik blijf wel op de hoogte, maar stel me niet onnodig vaak bloot aan die gruwelijke beelden. Het doseren ervan.
  • Daarnaast maak ik heel bewust tijd vrij voor wat mij inspireert, lezen, muziek luisteren, in de natuur zijn, met gelijkgestemden zijn, verbinden met dankbaarheid. 
Afbeelding aangepast van Thé Tjong Khing uit 'de sprookjesverteller -Sprookjes van overal'

 

Meermeditatie

De meermeditatie van Edel Maex heb ik recent ingesproken. Het is een oefening waarbij het meer als metafoor wordt gebruikt voor onze eigen leven en ervaringen. Je wordt langs allerlei aspecten van het meer geleid en uitgenodigd deze zelf ook te ervaren. Bijvoorbeeld het moeiteloos uitgestrekt liggen in het landschap te midden van alle drukte en de plek onder het wateroppervlak waar het stil blijft, ook al stormt het nog zo hard.

Je kunt deze meditatie beluisteren via onderstaande knop.  

 

LUISTER NAAR DE MEERMEDITATIE

Inspiratie: Zonnebloem

"Hoe doe je het?" vroeg het konijn.
"Doe wat?" antwoordde de zonnebloem.
“Sterk blijven  na alles wat je hebt meegemaakt.”
"Ik weet niet wat je bedoelt!" riep de bloem. “Wil je het uitleggen?”
“Nou, je hebt het verdragen dat de vogels in je zaden pikten en je werd vertrapt toen je klein was. Je hebt allerlei dingen bestreden die je bladeren zouden verwoesten en de zwaarste stormen hebben doorstaan. Maar hier ben je, lang en sterk en mooi. Ik bewonder je. Wat is jouw geheim?"
“Aha, nu begrijp ik het! Draai gewoon je gezicht naar het licht dat hoop en liefde uitstraalt, dan kun je alles aan wat het leven je te bieden heeft.”
“Hoe vaak moet ik dat doen?” vroeg het konijn.
“Elke dag” antwoordde de bloem, en hij hief zijn hoofd naar de zon.
 

Originele kunst en kort verhaal - Lizzie Jayne

Symposium: Mindfulness in tijden van (klimaat) verandering

Twee weken geleden vond het Landelijk Mindfulness symposium plaats in de Lindenberg als thema ‘Mindfulness in tijden van (klimaat) verandering’.

De ochtend begon met een inspirerende en hoopvolle keynote van Mathijs Schouten, ecoloog, filosoof en boeddhist. ‘Wie denken wij wel niet dat we zijn, als mensen, om ons zo boven de natuur en alles wat leeft te plaatsen?’ Een hele korte samenvatting van zijn betoog vind je in dit eerder gepubliceerde youtube filmpje van ruim 4 minuten:

Ook hoopgevend was het verhaal van Liane Stephan over ‘The inner green deal’. Zij trainen leiders van grote organisaties om vanuit innerlijke verandering meer duurzame keuzes te maken. Zo zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de Green Deal van de Europese Unie.

Beide sprekers benadrukten de ernst van de klimaatverandering, en dat we dit eerst onder ogen moeten komen, moeten doorvoelen. Maar ook is er hoop, het is nog niet te laat om het tij te keren. Hiervoor is het nodig om ons weer te verbinden met onszelf, elkaar en de natuur. Kunnen we ervaren dat we natuur zijn, er onderdeel van zijn, zoals zo mooi uitgedrukt door het woord ‘interbeing’ van Tich Nhat Hahn? We ‘interzijn’.

Mindfulness en compassie kunnen een belangrijke rol vervullen bij het ervaren van dit ‘interzijn’, waar vanuit meer bewuste keuzes gemaakt kunnen worden, vanuit zorgzaamheid. En nee, we kunnen ons niet verschuilen achter ‘het systeem’ of ‘grote bedrijven’. Wat we zelf doen doet ertoe. De kleine dingen die wij doen of laten kunnen grote gevolgen hebben. Ze noemden een aantal mooie voorbeelden. Denk aan het beeld van een klein steentje in het water en de steeds grote wordende cirkels die daaruit ontstaan.

Het was een dag vol inspiratie. 

Eerder schreef ik een samenvatting van een onderzoek naar ‘innerlijk werk dat nodig is voor klimaatverandering’ voor de beroepsvereniging VMBN (link naar artikel).

Compassie 

Voor degenen die de compassietraining bij mij hebben gevolgd, staan er weer nieuwe audio-bestanden op mijn website:

Verschillende mildheidsmeditaties, compassievol omgaan met innerlijke patronen, lopen of wandelen met vriendelijkheid, compassioneel ademen, en vergevingsgezindheid. 

Wil je ook een compassietraining volgen? Misschien is dit een goed moment:

Op dinsdagavond 21 november start de volgende training!

 

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

 

Jaargroep 'Meer mindfulness in je leven'

De jaargroep is weer gestart, en zit ook dit seizoen helemaal vol. Wat is het fijn om met gemotiveerde mede-beoefenaren stil te worden, te pauzeren, te oefenen en uit te wisselen. 

De afgelopen bijeenkomst hebben we het gehad over hindernissen, dat wat je tegenhoudt om te oefenen, of wat je meditatie verstoort. Denk bijvoorbeeld aan onrust en denken, of boosheid. Iedereen komt dit soort hindernissen tegen, dat is helemaal niet erg, het gaat erom dat je ze herkent, je er niet teveel door laat leiden, er niet tegen gaat vechten. Kortom, hoe ga je ermee om.

Wat hier zo belangrijk aan is, is dat zo'n hindernis zich meestal niet beperkt tot je meditatiekussen. Het zegt mogelijk veel over wat je in je dagelijks leven hindert, en hoe je daar in je dagelijks leven mee omgaat.

Mocht je interesse hebben in de jaargroep, laat het me weten, dan zet ik je op de (wacht)lijst.

AANMELDEN EN CONTACT

 

In the midst of ten thousand joys and sorrows,

we can meet the winds of the world

with a calm, still sense of balance.

~ Aangepast overgenomen van C. Feldman ~

Programma

28 okt | 10.30 - 16.30 | Stiltedag (VOL)

21 nov | 19.15 -21.45 | Start compassie (MBCL) training

24 nov | 9.15 - 11.45 | Start mindfulness (MBSR) training

13 jan | 10.30 - 16.30 | Stiltedag 

3 feb | 10.00 - 16.30 | Dagretraite 'Heel je hart'

7 feb | 19.30 - 21.30 | Start 2-de helft jaargroep 'Meer mindfulness in je leven'

 

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

 

BEKIJK HIER DE AGENDA

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl