Nieuwsbrief december 2023 - Ander licht

De laatste maanden liepen dingen echt anders dan ik wilde. Veel van mijn werk waar ik in geloofde en waar ik veel energie in had gestopt dreigde verloren te gaan. Dat gaf stress, slapeloze nachten, verdriet en boosheid. Totdat ik in gesprek met een zenleraar kwam bij: 'maar zo is het', 'dit gaat zo', en 'dat gaat niet veranderen'. Voorbij het innerlijk verzet en het gevoel van onrechtvaardigheid, kwam ik bij iets van 'oh ja, dit is wat het is'. Wat ik te doen had, was die werkelijkheid omarmen. In plaats van ertegen te vechten en iets anders te willen, kon ik vanuit die werkeliijkheid kijken naar wat wijs was om te doen. Helemaal niet gemakkelijk, maar het gaf ontspanning en ruimte, en resulteerde in een werkbare samenwerking en een voor allen acceptabele einduitkomst. Wat een oefening. 

Een ander licht op dezelfde situatie, waardoor alles anders werd. Wat kan in jouw leven 'een ander licht' gebruiken? 

Ik wens jou en je dierbaren warmte en licht toe de komende kerstperiode en een mooie start van het nieuwe jaar. 

Column over zelfliefde

Zelfliefde, wat is dat eigenlijk, en is dat niet egoistisch? En waarom is dat belangrijk? Vorige week nog ging het erover in de jaargroep. Op de vraag 'wat heb je nodig om je te openen', kwam een mooie uitwisseling op gang over tevredenheid met jezelf, het al dan niet ervaren van innerlijke veiligheid, en okay zijn met jezelf precies zoals je nu bent. Dit kunnen we ontwikkelen en beoefenen, zodat we naast die innerlijke criticus die we allemaal wel kennen, ook deze vriendelijke accepterende stem ruimte geven en versterken. En ik geloof erin, en zo ervaar ik het ook, dat hoe meer we die zelfliefde ervaren, hoe vriendelijker we ook naar anderen zijn. Helemaal niet egoistisch dus. 

Vorige week kwam de BEP uit, een tijdschrift over vrouwen uit Nijmegen. Op verzoek schreef ik daarin een column over zelfliefde, die je hier kunt lezen: 

Compassie voor de kerstperiode

In deze korte meditatie kun je oefenen met compassie en vriendelijkheid voor jezelf, en je vanuit deze vriendelijkheid ook verbinden met anderen. 

Je kunt deze meditatie beluisteren via onderstaande knop. 

 

LUISTER NAAR MEDITATIE

Wintermeditaties

Wil je in de dagen rond kerst en oud en nieuw samen blijven mediteren? Op 22 december en 5 januari bied ik van 9.30-10.30 uur wintermeditaties aan op de vrijdagochtend in De Zendo. Collega trainer José Jansen geeft wintermeditaties op 16 en 29 december.

De meditaties worden gedeeltelijk begeleid en zullen gedeeltelijk in stilte zijn. Er is gelegenheid voor een korte uitwisseling. Je bent van harte uitgenodigd om na afloop samen wat te drinken en na te praten in het Zencafé.

Aanmelden is fijn, maar hoeft niet. Kosten: Geen.

Van harte welkom!

Erik vd Brink namens artsen voor Gaza

Deze week zag ik een post van Erik vd Brink op Linkedin. Hij is één van de grondleggers van de compassietraining (MBCL), en doet namens Artsen voor Gaza een oproep: ‘Regeringsleiders maak u sterk voor humaniteit’. Ik ben meestal erg terughoudend met dit soort posts, maar deze raakte mij. En omdat deze oproep in alles 'compassie in actie' is, deel ik zijn oproep hier.

Dagretraite 'Heel je hart'

Minder in je hoofd leven, meer genieten en beter omgaan met de uitdagingen in je leven? In deze dag retraite oefenen we met mindfulness en compassie, en doen we oefeningen om meer met jouw hartkwaliteiten in contact te komen. Deze dagretraite is geheel verzorgd met een heerlijke verse vegetarische lunch van Sam van Knaap Foods. 

Zowel met als zonder meditatie-ervaring ben je van harte welkom op 3 februari in De Zendo. Misschien ook leuk om cadeau te doen, of om samen met een vriend of vriendin een dagje uit van te maken.

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

 

Nieuws: Han Fortmann Centrum wordt Centrum voor Mindful Leven

Het Han Fortmann Centrum waarvoor ik mijn trainingen op open inschrijving geef en waarvan ik voorzitter ben gaat verder onder de naam 'Centrum voor Mindful Leven'. Vol energie gaan we verder met dezelfde missie en visie, waarin we 'bewust zijn' en de toepassing daarvan in het dagelijks leven willen bevorderen. Daarbij richten we ons op maatschappelijk relevante thema's, zoals de mentale gezondheid van jongeren, meer verbindend communiceren, en natuur, duurzaamheid en klimaat. 

Meer over het aanbod van dit Centrum voor Mindful Leven vind je hier:

WEBSITE CENTRUM VOOR MINDFULLEVEN

 

There is a crack in everything

That's how the light gets in

~ Leonard Cohen ~

Programma

22 dec en 5 jan | 9.30 - 10.30 | Wintermeditaties

16 jan| 19.15 - 21.45 | Start compassie (MBCL) training

19 jan | 9.15 - 10.45 | Open les mindfulness

26 jan | 9.15 - 11.45 | Start mindfulness (MBSR) training

3 feb | 10.00 - 16.30 | Dagretraite 'Heel je hart'

7 feb | 19.30 - 21.30 | Start 2-de helft jaargroep 'Meer mindfulness in je leven' (wachtlijst)

24 feb | 10.30 - 16.30 | Stiltedag 

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

BEKIJK HIER DE AGENDA

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl