Nieuwsbrief mei 2024 - Compassie

Vanochtend in de compassietraining ging het over 'Compassie belichamen'. We hebben het allemaal in ons, compassie en mildheid, alleen soms is het wat op de achtergrond geraakt, of niet goed tot ontwikkeling gekomen door allerlei omstandigheden. Door te oefenen met je voor te stellen dat je mild bent, warm, wijs, zorgzaam, dat je bereid bent bij lijden te zijn, of welke kwaliteit dan ook, kun je dit tot ontwikkeling brengen en ga je er steeds makkelijker contact mee maken.

Dat klinkt eenvoudig, maar voordat we het weten komen we terecht in een streven naar compassie en mildheid, en het willen wegwerken van ongemak, of los moeten komen van gedachten. Dan zijn we weer in gevecht, of aan het vermijden. Dat vraagt opmerkzaamheid, steeds weer. Want als we dit opmerken, dan kunnen we er meteen mee oefenen. Toelaten wat er is: oh ja, er is ongemak, vechten, streven of wat dan ook. Ik vind het bijzonder om te ervaren wat dat met me doet, als ik echt bereid bent om te zijn met wat er is. 

In deze nieuwsbrief vind je inspiratie en allerlei aanbod om hiermee te oefenen. BIjvoorbeeld de dagretraite op 22 juni, of na de zomer de nieuwe jaargroep (wacht niet te lang als je hierin geïnteresseerd bent), trainingen mindfulness en compassie, of een stiltedag. Veel leesplezier! 

 

 

'Innerlijke rust, vrede en vreugde ontstaan niet omdat alles gaat zoals we willen,

maar doordat we kunnen zijn met wat er is! 

Uit: 'Terug naar de markt – Joost van de Heuvel Rijnders’. ~  

Met compassie ouder worden, bouw een windmolen!

Op 1 mei gaf ik een lezing over ‘met compassie ouder worden’ voor Stichting WOUW (Wijzer Ouder Worden, https://www.wouw-nijmegen.nl/). Het was een inspirerende middag en uitwisseling, over ontzettend belangrijk thema. Want hoe doe je dat, omgaan met de veranderingen door het ouder worden. En we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe kan mindfulness/compassie daarbij helpen? Een Chinees gezegde zegt zo mooi:

'Als de wind van verandering waait, bouwen sommigen een muur, anderen een windmolen.'

De eerste stap van een windmolen bouwen is de verandering zien. En te zien dat we dingen niet onder controle hebben. Als we ouder worden, geeft ons lichaam steeds vaker grenzen aan. Onze automatische reactie is vaak weerstand: zo moet het, zo gaat het en zo ga ik het doen. Maar het leven ontvouwt zich vaak op een andere manier dan wij willen. Met meditatie oefenen we om daarbij aanwezig te zijn, met een innerlijke houding van ‘ook ik kan mij daar niet aan onttrekken’, waardoor gelijkmoedigheid kan ontstaan.

 

Dagje compassie

Op 22 juni geef ik weer de dagretraite 'heel je hart'. Een dag helemaal voor jouzelf in De Zendo, een mooie plek midden in de natuur, met een heerlijke vegetarische liunch en ander lekkers. Het thema 'heel je hart' heeft een dubbele betekenis, namelijk het helen als werkwoord, maar ook het meer gaan leven vanuit je hele hart. Een uitnodiging om aanwezig te zijn bij wat geheeld mag worden in jou, en om je af te stemmen op jezelf en wat jij nodig hebt om je te openen. We doen verschillende compassie-oefeningen, waarbij we ook naar buiten gaan om de prachtige natuur te ervaren. 

Je bent van harte welkom! Ook leuk om samen te doen met een vriend/vriending/partner!

MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN

 

Nieuw! Klank als ingang naar (zelf)compassie.

Dit stond al lang op mijn verlanglijstje, om samen met mij lieve vriendin, collega trainster en zangeres Yvonne Tuinte een workshop te geven over muziek en klank als ingang naar (zelf)compassie. 

Herken je het ook dat muziek je kan raken, of dat je geroerd bent door klanken of een stem? Of dat het je vreugde geeft? Ín deze workshop onderzoeken we wat klank, muziek en zang in ons teweeg brengt en hoe we dit kunnen inzetten om in contact te komen met wat in ons leeft, en met compassie voor onszelf en met elkaar. Hierbij worden we getrakteerd op de prachtige klanken van de handpan, gitaar en zang van van Yvonne.

Save the date: vrijdagmiddag 18 oktober van 14.00-17.00 uur in De Zendo. Het is een pilot, daarom kost deze middag slechts 50 euro!

IK SCHRIJF ME VAST IN

Gereserveerd

Een paar weken geleden gaf ik een stiltedag in het prachtige Kloosterhotel Zin in Vught. In de ruimte, links achterin op de foto, stond een rode stoel met een bord met daarop ‘Gereserveerd’. Een deelnemer wilde erop gaan zitten, en vroeg ‘huh/ gereserveerd? Voor wie dan?’ En hij las:

Deze stoel is “gereserveerd” voor komende generaties.
Maak je plannen voor de toekomst?
Neem je vandaag beslissingen over de impact van morgen?
Denk dan ook aan de nog komende generaties.
NU maken we het verschil.
Bedankt voor uw compassie en open mind.

 

Programma

22 jun | 10.00 - 16.30 | Dagretraite 'Heel je hart'

27 aug | 19.30-21.00 uur | Open les mindfulness

30 aug | 9.15-11.45 | Start compassie (MBCL) training

3 sep | 19.15 - 21.45 | Start mindfulness (MBSR) 

4 sep | 19.30-21.30 | Start jaargroep 'Meer mindfulness in je leven' deel 1

12 okt | 10.30-16.30 | Stiltedag 

18 okt | 14.00-17.00 | Workshop klank als ingang naar zelfcompassie

Locatie: De Zendo, Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

BEKIJK HIER DE AGENDA

Centrum voor Mindful Leven

Het Centrum voor Mindful Leven heeft een mooi aanbod dit voor- en najaar, je kunt ook daar ook eens kijken.

WEBSITE CENTRUM VOOR MINDFUL LEVEN

 

Kersenpit agenda

NAAR TRAININGSAANBOD

 

Lees andere nieuwsbrieven

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Kersenpit om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten op het gebied van mindfulness, compassie, training en onderzoek.

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl