Nieuws


 
Upate corona lockdown

Door de lockdown is het onzeker of de fysieke trainingen in januari kunnen starten. Je kunt je wel vast inschrijven. Mocht de lockdown verlengd worden, dan neem ik contact met je op en zoeken we een passende oplossing. 

 
Aanscherping coronamaatregelen m.i.v. 13 november

Op 13 november zijn de maatregelen opnieuw aangescherpt. Voor zover wij dat overzien heeft dat op dit moment geen verdere gevolgen voor onze trainingen. Daarom blijven onderstaande maatregelen gelden.

 
Aanscherping coronamaatregelen m.i.v. 6 november

Deze week zijn er opnieuw maatregelen aangekondigd vanuit de rijksoverheid als gevolg van de stijgende cijfers rond de 

Het goede nieuws is dat de cursussen gelukkig kunnen blijven doorgaan. Het is wel noodzakelijk om ons te houden aan de basisregels. Ik wil je vragen je hier aan te houden, voor je eigen veiligheid en die van de anderen.

De basisregels zijn:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Hiermee bescherm je jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.

Voor ventilatie in de cursus ruimte wordt gezorgd.

Vanaf 6 november is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke gebouwen en doorstroomlocaties, dus ook in alle ruimtes waar we doorheen lopen op weg naar de cursus ruimte. Op de plek in de cursusruimte zelf kan het mondkapje weer af.

 

Mindfulness tijdens de zwangerschap voor vrouwen met angst voor de bevalling in wetenschapsnieuwsbrief beroepsvereniging VMBN

11 november 2021

Voor de wetenschapsnieuwsbrief van de VMBN schreef ik een samenvatting van het artikel over een mindfulness interventie tijdens de zwangerschap van Irena Veringa et al. Dit goed opgezette onderzoek laat zien dat moeders met angst voor de bevalling na deze mindfulness training minder angstklachten hadden. Daarnaast waren in deze groep minder medische ingrepen nodig zoals ruggenprikken en keizersnedes. Een veelbelovende toepassing van mindfulness dus. De hele samenvatting kun je hier vinden. Het is de verwachting dat we deze training ook in Nijmegen gaan aanbieden. Als je hierover mee wilt weten, neem dan contact met mij op.

 

 
Vakantie

9 aug 2021

Na een heerlijke vakantie, ga ik deze week weer langzaamaan opstarten. De inschrijvingen voor de trainingen in het najaar stromen al binnen, en ik heb veel zin om voor het eerst sinds lange tijd weer groepen te gaan trainen op locatie! 

Goed om te weten is dat er op 8 september (compassie) en 10 september (mindfulness) gratis online open lessen zijn, kijk in de agenda voor meer informatie hierover. Hier vind je ook de startdata van de eerstvolgende mindfulness en compassie trainingen in Jewel Heart.

Ook erg leuk is dat op 4 september Edel Maex naar Nijmegen komt. Hij zal een lezing verzorgen op de themadag van het Han Fortmann Centrum. Zelf geef ik in de ochtend van die Themadag een workshop. Kijk voor meer informatie en/of inschrijven op de website van het Han Fortmann Centrum

 

 

Stiltedag in coronatijd

Okt 2020

Gisteren gaf ik een stiltedag. Een maand hiervoor had ik al genoeg inschrijvingen om het door te laten gaan. En daar verheugde ik me erg op, na het vele online werken weer een keer een live stiltedag. En toen kwam het virus weer terug. Ik besloot een hele grote ruimte te huren met goede ventilatie en waar we meters uit elkaar konden zitten. Maar ineens werd er niet meer ingeschreven, en mensen die twijfelden zeiden af omdat ze het toch te spannend vonden. Natuurlijk konder deelnemers kosteloos afzeggen als ze klachten hadden, waardoor er op het laatst nog een afzegging binnenkwam.

Uiteindelijk bleven er vijf deelnemers over. Het was een bijzonder fijne dag, de deelnemers waren me dankbaar dat het toch door was gegaan, dat ik het ‘aangedurfd’ had.  Dit herinnert me er weer aan dat dit is waar ik dit werk voor doe, dat het niet altijd groots hoeft te zijn. Het zit hem juist vaak in het kleine. Dank jullie wel, voor jullie vertrouwen, voor de mooie dag samen in de stilte.

Op 28 november is er weer een stiltedag  op dezelfde mooie ruime veilige plek, met een beperkt aantal deelnemers. Kijk voor meer informatie en inschrijven hier.

 

 
Compassionate Care and Mindful Medicine

Okt 2020

Zoals al eerder genoemd, heb ik me aangesloten bij BFC Compassionate Care and Mindful Medicine (CCMM): We ondersteunen besturen in compassievol leiderschap, teams in mindfulness en zorgprofessoinals in bewust persoonlijk leiderschap. Ik heb er heel veel zin in om met dit geweldige team te gaan samenwerken!

Inmiddels zijn we begonnen met de Internationale Compassie Community voor mensen in de zorg: Iedere avond van 20.30-21.00 uur een online meditatie. Werk je in de zorg, en wil je meer veerkracht, rust en balans ten midden van alle hectiek ontwikkelen samen met andere zorgprofessionals? Je bent van harte welkom! Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Kijk hier voor de website van CCMM of als je hierover met mij contact wilt opnemen.

CCMM

 
Compassionate Care & Mindful Medicine

Sep 2020

Sinds augustus ben ik aangesloten bij BFC-Compassionate Care & Mindful Medicine (CCMM). Hiermee gaan we ons inzetten voor gezonde veerkrachtige zorgorganisaties waar zowel de mensen die er werken als de mensen die er behandeld worden zich thuis voelen. De kwaliteit van zorg verbeteren door goed te zorgen voor je zelf. En dat doen we op basis van mindfulness en compassie. Ik heb er heel veel zin in. 

Als eerste activiteit vanuit BFC-CCMM ga ik meedraaien met de Compassion Community. e gaan met een groep van zo'n 20 meditatieleraren en trainers online meditaties verzorgen voor mensen die in de zorg werken. Tot 7 oktober is dat gratis, 2 keer per week op de ma en do avond van 20.30-21.00 uur. Vanaf 7 oktober is dat dagelijks tegen een kleine betaling.

NIeuwsgierig geworden? Kijk dan op de website van BFC-CCMM.  

 

Update rondom corona

Aug 2020

De trainingen zijn wat langer doorgegaan dit jaar, maar nu is het dan toch echt tot eind augustus vakantie voor mij 🙏.

Een korte update over de trainigen i.v.m. het corona virus. Zoals je kunt zien in de agenda, heb ik weer verschillende live trainingen gepland, een mindfulness training die start op 2 september, en een compassietraining die start op 11 september. Ik hoop van harte dat deze door kunnen gaan. Ik kies ervoor om in kleine groepen te gaan werken. Mocht ook dat niet meer gaan, dan kunnen we kiezen om online verder te gaan of individueel. Het is de afgelopen tijd gebleken dat dit erg goed werkt, maar eerlijk is eerlijk, mijn voorkeur gaat toch uit naar live trainingen.

Maar als dat echt niet gaat is de online training zeker een goed alternatief, wat ook weer zo z'n eigen voordelen heeft. Ik vind het belangrijk om te vermelden, dat je altijd de keuze krijgt of je dit ook echt wilt. Dus heb je je ingeschreven, en de training wordt omgezet naar online, dan neem ik contact met je op, en mag je kiezen of je de training online wilt volgen, om wilt zetten naar individueel, of dat je het liever uitstelt. Ik wens je een mooie zomer! 

 

 
Opleiding tot mindfulness supervisor afgerond

 

Jul 2020

 

In juni heb deze 1 jaar durende opleiding afgerond (Present Mind). Ook hiervoor gold dat de laatste bijeenkomst online plaats vond (zie foto :-)). Na een jaar intensief oefenen met mede supervisoren in opleiding uit binnen en buitenland, reflecteren, verslagen schrijven, zelf supervisie ontvangen mag ik nu supervisie geven. Iets wat ik met veel plezier doe.

Dus ben je mindfulness trainer en heb je vragen over je trainerschap of wil je je trainersvaardigheden verder ontwikkelen, vanaf nu kun je bij Kersenpit-Mindfulness terecht voor supervisie.  Je kunt het best contact met mij opnemen via het contactformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis online meditaties  

30 april 2020

In deze corona crisis komen we veel tegen, we hebben te maken met ziekte, verlies, thuis werken met kinderen om ons heen. Allerlei veranderingen waarvan we niet goed weten hoe lang dit nog gaat duren en hoe dit verder zal gaan. Dat kan van alles oproepen, onzekerheid, verlies aan controle, angst, verdriet, boosheid.

Eigenlijk is dit waar we voor getraind hebben, waarvoor we mindfulness en compassie kunnen inzetten. Juist nu is het fijn om samen te mediteren.

Daarom bieden de docenten van het Han Fortmann Centrum vanaf zaterdag 18 april gratis meditaties aan. Ik zelf zal dit doen op de donderdagen van 19.30-20.00 uur. Als je hierin geinteresseerd bent, kun je hier meer informatie vinden en je inschrijven.

Vanwege grote belangstelling gaan we hiermee door t/m 12 juni.

Wie weet tot dan!

 

Mindful leiderschap in wetenschapsnieuwsbrief beroepsvereniging VMBN

3 februari 2020

Voor de wetenschapsnieuwsbrief van de VMBN heb ik een samenvatting geschreven over ons artikel naar mindful leiderschap in de medische setting. Deze kun je hier vinden.

 

Corona virus 

15 maart 2020

Vanwege het corona virus zijn alle groepsactiviteiten tot eind maart stop gezet. De trainingen die begin april gaan door en zullen online starten. Daarover binnenkort meer op deze webiste. Met de deelnemers die zich al ingeschreven hebben neem ik persoonlijk contact op.  

Laten we hopen dat we zo bijdragen aan het afremmen van de verspreiding van het virus. 

Mocht je snel met een mindfulness training willen beginnen, dan kun je een individuele en/of online training overwegen. hierover kun je contact met mij opnemen.

Ik wens je kalmte, wijsheid en gezondheid in deze onzekere tijden. 

 

Weer een artikel gepubliceerd! 
Haalbaarheid en effecten van een training mindful leiderschap voor medisch specialisten

17 februari 2020

In dit artikel is te lezen dat een mindful leiderschapstraining voor medisch specialisten burnout klachten, piekeren, en negatieve invloed van werk op de thuis situatie doet afnemen. Aan de andere kant zagen we een toename in mindfulness vaardigheden, welbevinden en leiderschapsvaardigheden. Ook beschrijven we wat medisch specialisten hielp of belemmerde om deze intensieve training af te maken. Hopelijk inspireert dit tot het verder invoeren van, en ruimte geven voor dit soort trainingen in de medische setting! 

Hierbij de link naar het artikel of naar eigen onderzoek.

Hiermee rond ik ook mijn werkzaamheden voor het Radboudumc Centrum voor Mindfulness af, een leerzame en intensieve periode waarin ik mijn interesses als wetenschapper, projectleider en trainer/coach heb weten samen te brengen. Hier heb ik de waardevolle basis gelegd voor het werk dat ik nu met veel plezier doe, het verzorgen van mindfulness en compassietrainingen, coaching en onderzoek binnen KersenPit- Mindfulness | Training | Onderzoek.

 

 

Wijziging trainingen

3 februari 2020

Wegens grote belangstellling voor de mindfulnesstraining op woensdagochtend heb ik besloten om op 10 april met een volgende training op de woensdagochtend te starten. Deze komt in plaats van de eerder gecommuniceerde training die op 6 maart zou starten. Op de vrijdagochtend is er dan weer ruimte voor een nieuwe compassietraining (start 3 april). Je bent van harte welkom!

Kijk voor meer informatie en de precieze data in de agenda.

 

Ons artikel naar mindful leiderschap bij medisch specialisten staat online!

20 december 2019

In deze studie hebben we medisch specialisten geïnterviewd 12 maanden (!) nadat ze een training mindful leidinggeven hadden afgerond. We vonden veranderingen in houding en gedrag, zowel naar henzelf als naar anderen, zoals meer bewustzijn, betere emotieregulatie, meer open staan voor anderen, effectiever communiceren, meer zorg voor zichzelf en voor anderen, beter richting weten te geven en meer empowerment van anderen.

We hopen dat deze studie bijdraagt aan het verder inzetten van mindfulness in medische onderwijsprogramma's en in leiderschapstrainingen. 

Hierbij de link naar het artikel.

Wetenschapsnieuwsbrief VMBN: Mindfulness in Organisaties

25 november 2019

Deze maand heb ik voor de wetenschapsnieuwsbrief van de beroepsvereniging VMBN een artikel samengevat over mindfulness in organisaties. Het artikel beschrijft welke effecten van mindfulness in organisaties goed onderbouwd zijn, en welke minder goed. Daarnaast zet het artikel aan tot nadenken over 'collectieve mindfulness'. Hiermee wordt bedoeld het regelmatig, gezamenlijk en zonder oordeel aandacht besteden aan team ervaringen, onderliggende doelen, taken, rollen, en structuren. Dit leidt tot een gezamenlijk bewustzijn van doelen, prestaties, processen, team klimaat en problemen. Dit is dus wat anders dan individuele mindfulness, maar kan wel gestimuleerd worden door individuele mindfulness. Interessant! Je kunt de samenvatting hier lezen: link naar artikel.

 
Trainingen zijn weer begonnen

25 september 2019

Nadat ik afgelopen zomer vooral individuele trainingen heb gegeven, zijn afgelopen weken zijn weer 2 groepstrainingen van start gegaan. Op woensdagochtend 11 september startte een groep van 7 deelnemers in de nieuwe ruimte 'De Oorsprong'.  Dat bevalt goed zo midden in het groen, en gezellig met de kachel aan. 

En vorige week ben ik gestart met een groep van 15 deelnemers in het Koning Willem I College in Den Bosch. Na vorig jaar verschillende trainingen daar te hebben gegeven, wilden ze daar dit schooljaar een vervolg aan geven. Mindfulness training wordt aangeboden vanaf 16.30 uur, waarbij de school om 15.45 uur zorgt voor een lichte maaltijd met soep en broodjes. Een mooi gebaar naar de werknemers toe! Deze training zat dan ook binnen een week helemaal vol. 

 
Nieuwe ruimte voor trainingen: De Oorsprong

30 juli 2019

Zoals jullie misschien weten is Centrum de Appel sinds deze zomer gesloten, wat ontzettend jammer is. Maar gelukkig heb ik een paar goede nieuwe ruimtes gevonden, waaronder De Oorsprong aan de Driehuizerweg 331. Hierbij vast wat foto's om een induk te krijgen van deze ruimte.

Werkgroep Mindfulness Based Programs VMBN

29 juli 2019

Sinds deze zomer neem ik deel aan de werkgroep 'MBP (Mindfulness-based programs)' van de beroepsvereniging VMBN.  Samen met een groep experts gaan we werken aan wat nou precies een mindfulness-based programma definieert, om daarmee tot een helder toetsingskader te komen voor erkenning van verschillende mindfulness-based programs. Uitdagend en leuk! 

Taskforce MBP's van de VMBN
Individuele mindfulness training en coaching

6 juni 2019

Vandaag heb ik mijn eigen ruimte voor individuele mindfulness training en coaching in gebruik genomen, wat een heerlijke plek!

Ik merk dat er veel behoefte is aan een vervolg na de mindfulness training. Veel mensen hebben baat bij de mindfulness training, maar als de training is afgelopen blijkt het knap lastig om de oefeningen te blijven doen en het geleerde ook daadwerkelijk te blijven toepassen. Er zijn natuurlijk terugkomavonden en stiltedagen, maar individuele mindfulness coaching is dan ook een goede mogelijkheid met een meer persoonlijke benadering. 

In een individueel coachingstraject frissen we de mindfulnessbeoefening op, en leer je hoe je mindfulness kunt toepassen in voor jou belangrijke vraagstukken. 

Als je bovenstaande herkent of hier interesse in hebt, dan kun je contact met mij opnemen voor een vrijblijvend orienterend gesprek.   

 

Nieuwsbrief mei

Mijn nieuwsbrief met informatie over activiteiten in de komende periode en ander nieuws is af. Wil je deze ook per mail ontvangen, neem dan contact met mij op.

Naar nieuwsbrief mei

Naar contact formulier

 

Ons artikel over mindfulness en leiderschap gepubliceerd!

17 mei 2019

Deze week is ons onderzoek gepubliceerd in een speciaal issue over mindfulness en leiderschap! 

Naar artikel

NIEUW: Mindfulness training in de zomer!

15 mei 2019

Waarom zou je de zomerperiode niet gebruiken om jezelf te trainen om bewuster en met meer aandacht te gaan leven, om weer meer te gaan voelen en genieten, meer rust en balans te gaan ervaren?

Op donderdagavond 27 juni start een mindfulness training. De training is zo gepland dat tijdens de schoolvakantie de bijeenkomsten om de week zijn. Mocht je tochbijeenkomsten missen, dan zorg ik ervoor dat je die de stof kunt inhalen.

De groepen zijn in de zomer waarschijnlijk wat kleiner dan gebruikelijk, iets wat ik zelf erg goed vind werken, en waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke inbreng.

Data:  27 juni, 4, 11, 25 juli, 8, 22, 29 aug, 5 sep, stiltedag 11 aug (bij minder dan 6 deelnemers wordt deze verplaatst).

Tijd: 19.00-21.30 uur

Locatie: De Oorsprong, Driehuizerweg 331, in Nijmegen

 

 

Mindfulness college voor master studenten fysiotherapie 

11-3-2019

Afgelopen vrijdag gaf ik in opdracht van BFC mindfulness en Compassie een 2 uur durend college aan de SOMT in Amersfoort, voor zo'n 50  studenten van de masteropleiding fysiotherapie in de ouderengeneeskunde. Ook bij fysiotherapeuten blijken burnout- en stressklachten veel voor te komen. Onderwerp van dit college was dan ook: 'hoe kun je goed voor jezelf zorgen terwijl je voor anderen zorgt?' En wat kan mindfulness daaraan bijdragen? Mooi dat opleidingen steeds meer het belang van mindfulness gaan inzien en (overwegen) dit in hun curriculum op (te) nemen. Niet alleen voor de studenten/zorgverleners zelf, maar ook voor de kwaliteit van zorg die ze leveren.

 

CRBKO audit met goed gevolg doorlopen

28-2-2019

Vanaf 15-2-2019 ben ik opgenomen in het Register Docenten van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO). Hiermee voldoe ik als zelfstandig werkende docent aan de Kwaliteitscode voor Docenten. Hiervoor heb ik een audit doorlopen, waarbij gekeken is naar zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid.

Dit betekent dat vanaf 15-2-2019 de trainingen die ik aanbied via het Han Fortmann Centrum en andere CRBKO geregistreerde instellingen vrijgesteld zijn van BTW. 

Mindfulness en de student van morgen

4-2-2019

Vorige week heb ik een workshop mindfulness gegeven op de Docentendag van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het thema van de dag was ‘de student van morgen’. Aan het einde van de workshop hebben we samen verkend wat de rol van mindfulness kan zijn voor zowel de student als de docent van morgen.

 

Lees meer  >

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl