Inspiratie rondom mindfulness

Teksten

 

'How can you not care, if you really see'

 

Christine Feldman

 

Edel Maex tijdens themadag van het Han Fortmann Centrum: Bezie alles met milde, open en liefdevolle aandacht

Door Dick Verstegen

Als er één woord was dat uit de mond van Edel Maex steeds weer opklonk, dan was het wel liefdevolheid. Maex, bekend Vlaams mindfulnesstrainer, zenleraar en psychiater, voerde zaterdag 4 september het woord bij de seizoenopening van het Han Fortmann Centrum in Nijmegen. Het thema was Mindfulness in tijden van crisis. En hij bond ons op het hart voor alles wat zich voordoet steeds milde, open en liefdevolle aandacht te hebben. "Sluit niets uit, alles hoort erbij. Dat ontroert me."

Lees meer  >

Mooie tekst: 'Eigen zijn' van Marinus van den Berg

Stilte is niet
vanzelfsprekend

wie haar niet bemint
hoort haar stem niet

Lees meer  >

 

Why your team should practice collective mindfulness

Artikel van Megan Reitz en Michael Chaskalson in Harvard Bussiness Review (Aug 19, 2020).

Naast individuele mindfulness, bestaat er ook zoiets als collectieve mindfulness, of team mindfulness. Dit artikel geeft een mooi inzicht in wat dit is, wat het kan opleveren en wat je kunt doen om dit te bevorderen. Interessant!

Klik hier voor de link naar dit artikel.

 

Dancing with life

Met onze Dhamma verdiepingsgroep lezen we een boek getiteld ‘Dancing with life’ van Philip Moffit. Daarin kwam ik onderstaand stuk tegen, wat zo mooi raakt aan wat we met mindfulness leren. Hoe 'dans jij met het leven'?

Lees meer  >

Slecht leiderschap is vaak gebrek aan aandacht

Artikel over Rasmus Hougaard van The Potential Project (MT, 27-11-2018).

Hoe herkenbaar, dat we er fysiek wel zijn, maar met onze aandacht ergens anders. Dit artikel beschrijft het belang van aandacht voor leiderschap.

Lees meer  >

Gedicht van een deelnemer na een MBSR training

Ik ben

Ik ben vreugdevol aanwezig in het nu,
Elke keer opnieuw.

Mijn adem als anker,
Gedachten, gevoelens en geluiden als de golven om mijn boot.

Lees meer  >
 
Documentaires en filmpjes
Hoe stress je vriend kan worden

Inspirerende TED talk van Kelly Mc Gonical, waarin ze uitlegt dat niet stress, maar hoe we denken over stress bepalend is voor hoe schadelijk stress voor ons zal zijn. Ook legt ze uit hoe het goed zorgen voor jezelf en voor elkaar en verbinding met anderen de risico’s van stress sterk verminderen en veerkracht vergroten.

Bekijk hier de TED Talk.

Bewust omgaan met stress, meer toelaten van stress, een mildere houding naar onszelf en naar elkaar, dit is precies waar onze mindfulness- en compassietrainingen over gaan.

 

Look beyond borders

 

Prachtig kort filmpje van Amnesty International dat raakt, over echt contact, elkaar echt zien, en hoe verbindend dat kan zijn. Laten we contact leggen met elkaar en alles om ons heen vanuit ‘echt zien’.

Klik hier dit te bekijken.

Omgaan met lastige emoties - Chris Cullen via 30NOW

Tegenwoordig zijn er prachtige meditaties en Dhamma talks te beluisteren via internet, bijvoorbeeld via 30NOW. Deze Dhamma talk en meditatie van Chris Cullen, een meditatieleraar waar ik graag retraites bij volg, vind ik zelf erg mooi. Klik hier voor de link. 

 

My year of living mindfully

Journaliste Shannon Harvey lijdt aan slaapstoornissen en een auto-immuunziekte. Er is maar weinig wat haar kan helpen. Uiteindelijk komt ze uit bij mindfulness, en start ze een zelf onderzoek. Ze vraagt zich af of het kalmeren van de altijd zo drukke geest een eenvoudige opossing kan zijn voor haarzelf, maar ook voor de anderen die in deze drukke wereld steeds vaker te maken krijgen met stress, angst, depressie en verslaving.  

Ze interviewt vele wetenschappers en pioniers in dit veld. Wat begint als een zelf-experiment wordt een levens veranderende ervaring. 

Kijk hier de trailer van haar documentaire.

David van Reybroeck – vrede kun je leren

Overtuigend hoe de op zich sceptische David van Reybroeck over het belang van mindfulness praat. Als iedereen nou elke dag 10 minuten zou mediteren, dan zou de wereld er heel anders uitzien....

 

https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/289897

Little Ray goes blind

Ontroerend fragment uit de film ‘Ray’, waarin Ray blind wordt, en zijn moeder heel bewust besluit om hem niet te helpen, om hem zijn eigen weg te laten zoeken en vinden.

Illustratief voor hoe je bewust kunt reageren in plaats van automatisch. Dit kan als metafoor gezien worden voor allerlei relaties, zoals de relatie tussen leidinggevende en medewerker, of mensen die in de zorg werken en hun patienten/clienten, mantelzorgers en hun naasten, ouders en kinderen enz. Bewust kiezen, ruimte en verantwoordelijkheid geven, en er toch zijn.

 

 

Mindfulness Trainer, Coach en Onderzoeker Wendy Kersemaekers  |  06 2502 4353 |  info@kersenpit-mindfulness.nl